Direktlänk till inlägg 18 januari 2011
I snitt får vi i oss 107 gram per dygn – i Kongo-Kinshasa bara 25 gram.
Multiplicera din vikt med 0,80 så får du fram hur många gram protein du bör äta per dag. Väger du 70 kilo behöver du alltså 56 gram protein. Livsmedelsverket rekommenderar 50–60 gram per dag.
Lägger man kartan över köttkonsumtion i världens länder bredvid en karta som visar antal undernärda blir mönstret tydligt. Konsumtionen av kött, och även intaget av protein, har stark koppling till den globala snedfördelningen av resurser över huvud taget.
Kongo-Kinshasas 71 miljoner invånare är näst fattigast i världen. Där får varje person i snitt bara i sig 25 gram protein per dag. I Moçambique är motsvarande siffra 38 gram, i Eritrea 47 och i Rwanda 49 gram.
Världens största proteinintag har inte Brasilien eller Argentina, trots sina stora boskapsjordar och sin foderproduktion, utan Island där det äts mycket fisk och lamm. De flesta västeuropeiska länder ligger mellan 100 och 115 gram. I Finland, Norge och Sverige är siffran 107 gram, eller drygt 39 kilo protein per år.
Protein finns förstås inte bara i kött och fisk utan även i olika slags grönsaker och baljväxter. Men i utvecklingsländer med ont om animaliskt protein kan läget dessutom förvärras om basvaran utgörs av ett proteinfattigt livsmedel, som till exempel kassava. Tecken på proteinbrist är minskat immunförsvar, sämre sårläkning, trötthet och apati. I det perspektivet ter sig jakten på den perfekta kroppen som ett lyxproblem för välnärda västerlänningar, och kvaliteten på olika slags syntetiskt protein som en icke-fråga.
Utvecklingen i västvärlden går inte heller mot en utjämning av proteinintaget. För tjugo år sedan var Sverige i det närmaste självförsörjande på nötkött. I dag äter vi dubbelt så mycket – drygt 20 kilo per person och år – och tvingas därför importera nästan hälften.
Den genomsnittlige världsmedborgaren behöver 0,27 hektar jordbruksmark för sin totala livsmedelskonsumtion, medan en svensk använder 0,41 hektar. Om femton år, när vi beräknas vara åtta miljarder människor på jorden, kommer den tillgängliga jordbruksarealen per person att ha sjunkit till 0,19 hektar.
Det har varit så mycket fokus på fett och kolhydrater. Vi har undrat: när kommer proteinerna? säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. Olika kändisdieter, typ Atkins, har de senaste åren gett proteinerna ett uppsving även om foku...
En del moderna pekmobiler klarar vinterkyla på ned mot 10–15 minusgrader. Andra smarta mobiler funkar mindre bra i kallt väder, visar TT:s rundringning till fyra mobiltillverkare. Nokias mobiler klarar temperaturer ned till minus 15 grader,...
Men när en advokat hörde av sig vände företaget på klacken och betalade ut 19 059 kronor. Ulf och Marianne Stenbergs dubbelbetalning av tv-licensen är en lång historia, sannolikt från början av 1990-talet. Makarna har hela tiden fått varsin betalni...
En vecka i fjällen på sportlovet och kanske några dagar i samband med en helg. Det är nog den normala dosen skidåkning för de flesta som bor i Göteborgsområdet. Åker man inte mer än så är det knappast lönt att köpa egen utrustning. Att hyra är ett ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|